September 2013

 

130928

Kalla nätter och soliga dagar, kan det bli en bättre höst!?! Ljuvligt!

Idag har fölisarna blivit chipmärkta och id-kontrollerade. Gick bara fint! Efter det "städade" jag gårdsplan utanför stallet och storstädade Stora lösdriften. Puh! Nu är jag gött mör i kroppen....

På eftermiddagen var jag hos min goa granne Marie Louise och hämtade min "nya" sadel! En jättefin Barefoot bomlös med en tillhörande padd som man kan "bygga" om som det passar hästen. Perfekt hoppas jag på hingstarna som "byter" kropp efter säsong och på ston som är dräktiga. Ska bli så himla kul att prova den på Puccini i morgon. Men nu ska jag lägga mig i badet och mjuka upp stela muskler och sen kolla på film med min Morgan.

 

130925

Jahapp nu var det offentligt höst. Har haft frost på bilrutan 2 dagar denna veckan. Men soligt och fint på dagarna, ikväll kom det dock en regnskur, naturligtvis precis när Smilla och Matte red sina lektioner! Men dom klagade inte utan bet ihop och kämpade på och med strålande resultat! Båda tjejerna fick båda "sina" hästar att jobba alldeles korrekt och jobbade med sina sitsar så bra att till slut såg dom ut att höra hemma i Grand Prix-dressyren på Scandinavium....

 

I måndags red jag först Puccini och sen Danny och det var kul och gick bara fint! Sen gjorde jag iordning  den lediga boxen med extra krubba och massa fin halm, till små-pojkarna och som fick komma in och sova utan sina mammor för första gången. "Pappa" Puccini tröstade dom när dom var lite ledsna. Dom var såååå duktiga och följer snällt med in varje kväll och äter sin mat. Stolt över mina små frön!

 

Vi har gett oss på att ha ekologiskt rundbals-hö i år för att försöka hålla nere lite kostnader. Morgan byggde en hölåda enligt mina anvisningar som fungerar utmärkt. Nästan inget svinn alls. Vi har köpt oss ett bal-spjut och än så länge fungerar hanteringen finfint. När det är dags för en ny bal så river vi först av en hög till hingstarna inne på hö-logen och sen kör vi ner resten till stona. Balen är till större delen klippt i balningen så höstråna är kortare och inte så ihopsnurrade i balen så när man öppnar den är det urenkelt att ta loss från den. Det nästa ramlar av av sig själv! Det gör ju att det är väldigt mycket lättare att hantera än traditionella rundbalar. Så än så länge är vi nöjda och glada och skickar ett tack till vår suveräna leverantör Niklas på Flatöns Araber!

 

Och jag är jätteglad att min kära granne hittat en ny sadel för nu för jag köpa hennes bomlösa Barefoot-sadel och hennes padd! Ska se om jag kan hinna hämta den imorgon eller i helgen.... Ska bli så spännande att lägga den på mina hästar!

 

Allt för idag gott folk! Nu ska jag gå ut och natta mina hönor och kaninen innan det är dags att natta mig själv!

 

130918

Nu har det varit höstrusk blandat med solsken några dagar. Men man känner att temperaturen ger sig av mot höst, även när solen strålar är det inte särskilt varmt.

 

Igår fick stona flytta in på lösdriften så dom har tak och ligghall att skydda sig från regnet. Hingstarna fick komma in i boxarna och Billy hade fullt sjå med att "uppfostra" Danny (som är en MYCKET stöddig 5-åring för tillfället...) genom gallret. Men när jag gick ut och nattade dom stod dom lugnt och mumsade hö. Nyttigt för lille Danny att få bli lite disciplinerad av en gammal herre som Billy emellanåt.

 

Idag har veterinären Maurizio varit här för att kolla upp en sak som jag misstänkt ett tag....

Det var nämligen så att en härlig, varm och solig dag i juli, närmare bestämt den 8 juli (som för övrigt är min kära gamla vän Maria R`s födelsedag) så hittade Morgan Doris inne i Dannys hage när vi kom hem efter att ha varit iväg. Han kom och frågade mig om det var meningen att Doris skulle gå tillsammans med Danny. Nix pix, det var det inte!! Framförallt inte som hon var brunstig!! Men när jag kom till hagen gick dom lugnt och betade en bit ifrån varandra så jag tyckte det såg lugnt ut. När Danny gick fram till henne när jag gick in för att fånga henne, så "iiade" hon ilsket och piskade med svansen åt honom så han backade undan. Puh! tänkte jag hon har redan gått ur brunsten! Hon är säkert i hans hage för det finns mer gräs där....

Men så var alltså inte fallet. För idag ultraljudade vi och hon har en bäbis i magen. Vet inte om jag ska skratta eller gråta faktiskt. Hon är ju bara 2 år!!! Men enligt veterinären var det absolut inget bekymmer, hon är välutvecklad och färdig i kroppen så det trodde han definitivt skulle gå bra. Vilket är skönt att höra. Att abortera fostret känns inte rätt för man skulle i så fall framkalla ett missfall och hon skulle föla ut den. Ingen rolig upplevelse och risken för fång och komplikationer är hög.

 

Och hon som är till salu egentligen! Men det kanske finns nån som vill köpa henne dräktig? Hon valde ju trots allt en multichampion-hingst med samma färg och nästan samma ras... Blir ju en 75% welsh, trolig C-ponny, och med största sannolikhet Palomino.

Tur i oturen så är jag som vanligt ute i sista minuten med att skicka in språngrullorna för hingstarna, så jag kan fylla i att Danny betäckt henne, så då blir det ju inga problem att regga fölisen i alla fall. 

 

Tja, varför inte när man tänker närmre på saken.... Snygg matchning i alla fall!

 +

 

130908

Jahapp då var den första "riktiga" höstmånaden påbörjad. Men det kan vara lite svårt att tro om man tittar ut. Denna första vecka i september har bjudit på 22-24 grader varmt och strålande sol! Inte mig emot! Sommaren får gärna dröja sig kvar så länge det går, riktig höst blir det med all säkerhet tids nog...

 

Tyvärr så har jag inte kunnat utnyttja vädret nåt större i alla fall inte förrän igår för jag vaknade med ont i örat i måndags morse. Trodde jag fått öroninflammation av nåt slag för det blev värre under dagen och jag fick ont bakom örat och ner på utsidan av halsen och bak mot nacken. Ringde 1177 på väg hem från jobbet och fick en tid till jour-vårdcentralen senare samma kväll. Kollade febern och hade fått 38 grader... suck! Men jag kände mig inte särskilt sjuk, hade mest ont så jag tänkte åka till Uddevalla för att få nåt mot öroninflammationen och åka hem och vila nån dag tills febern gått bort. Men icke sa Nicke! För som vanligt ska ju jag drabbas av konstiga ovanliga saker, jag kan ju inte bara få öroninflammation som alla andra..... Nä, jag hade inte alls nån öroninflammation inte. Jag hade fått nån aggressiv bakterie som angripit mjukdelarna i örat och bakom örat! (Var visst nån arg släkting till Rosfeber) Doktorn blev orolig och fick ringa och rådfråga expertkollegor och sen fick jag en dunder-kur med den tuffaste antibiotikan på marknaden; 3ggr om dagen i 10 dagar och order om stillhet och absolut inte någon form av fysisk aktivitet! Och som ni som känner mig är det ett grymt "straff" att dela ut till mig. Och oerhört svårt att efterleva, så jag lyckades deala till mig att jag skulle få göra bara-lite-grann-saker, när febern gått bort i alla fall, även om jag fortfarande hade kvar på kuren.

Sen blev jag rätt dålig under natten och mitt straff var inte särskilt svårt att följa fram till torsdagkväll då antibiotikan vann matchen och tog över kroppen. Blir fortfarande ganska fort trött och får huvudvärk men annars går det bra!

 

Igår var jag tex på Bondens och Skogensdagar på Backamo och visade Annas (Flatöns Araber) 3-åriga arabsto )FLA Wadiah) i finalen för alla treårsston som fått 40p eller mer på premieringarna under sommaren, Bohushästen.

Det var 5st ston; 3 nordsvenskar varav 2 st fått 42p på premieringen, 1 shettis och så vi. Jag räknade kallt med att komma 5:a då det alltid är Nordisar som vinner.. så jag blev väääldigt förvånad när femteplatsen gick till en Nordsvensk som fick 41p! Tänkte att ja ja 4:a är ju roligare än sist. Men det blidde visst inte vi heller utan shettisen, också den fick 41p. Vid det här laget började jag flina ordentligt för att komma trea är verkligen inte illa för en arab i det här sammanhanget. Så döm av min förvåning när trean inte heller var vi utan Nordmarks fina 42ps-treåring Trolla. Hon fick 41p hon också.

FLA Wadiha, fullblods arab fick 42p och blev tvåa med samma poäng som Nordsvensken som vann! Käre värld vad glada vi blev! Bilder kommer snart!

 

Sen kom Morgan och barnen dit och vi traskade runt och tittade på traktorer, motorsågar och på marknaden. hittade lite delikatesser såsom Chevrè-ost, rödlöksmarmelad och godis. Ett gäng strumpor till mig och två små traktorer till barnen också innan vi blev hungriga och åkte hem. Jag var gaaanska trött också och tog det lugnt resten av kvällen. Hjälpte bara till lite ute med att köra traktor, räfsa ihop hösilage och fodra hästar, hönor och kanin... men sen var jag stilla! 

 

Idag har jag faktiskt varit lugn. Grejade med det sista på Annas och Niklas (Morgans syster och man) Bröllopsbok som kom med posten och hämtades ut igår under förmiddagen, hjälpte hovslagaren att skära upp en hovböld på Danny och lite annat pyssel bara. Eftermiddagen tillbringades med äpplepaj hos svägerskan och presenten var uppskattad! 

När vi kom hem ringde Marielouise och undrade om jag vill provrida hennes bomlösa sadel (som jag är spekulant på) så på med ridbyxor och över till grannen. Den var riktigt trevlig att rida i! Är ställbar och med massa andra finesser som gör att den funkar att ha på många olika hästar. Den vill jag ha, så nu hoppas jag att hon hittar det hon letar efter i sadelväg så jag kan få köpa den!