Oktober 2013

 

131010

Och så var oktober här med alla sina otroligt vackra färger!! Man vill bara fota alla träd och buskar hela tiden! Men det har liksom inte blivit tid till nåt sånt för oktober började inte riktigt bra hos oss. Första veckan funkade bra och vi höll på med förberedelser inför Ice första utställning som skulle gå av stapeln den 6 okt i Nossebro. Men så blev icke fallet. För först insjuknade Morgan i magsjuka på torsdagen och sen var det min tur på fredagen. Det kom från både bak och fram och febern klättrade upp till 39grader. Puh vilken resa! Kände mig lite bättre på söndagen och det var hopp om livet men ack vad jag bedrog mig för på måndagen drog det igång igen. Enveten bakterie! Men den gav sig snabbare andra omgången och jag var pigg igen på tisdagmorgon. Men jag var ju tvungen att vara hemma o ta det lite lugnt och inte smitta andra i 48 timmar, så igår var jag lite rastlös och började möblera om lite i stallet. Flyttade ut den gamla foderlådan som jag inte behöver använda längre eftersom mina fodertunnor får plats på hölogen numera när vi använder hösilage. Ställde hyllorna där lådan stått förut, under trappan och fick städat ur dessa och slängt en massa skräp. Och till sist hade kaninen fått ett nytt bra ställe till sin stora bur. Så när Morgan kom hem fick han ta traktorn och hämta buren i trädgården och "stalla in" lilla Filur för vintern. Jag hade honom i en kattbur så länge. När buren var på plats lyfte jag det 25kg tunga locket och stöttade upp det som vanligt med ett skaft. Jag hämtade kaninen och ställde ner kattburen. Sen minns jag inget mer förrän jag vaknade till och satt fastklämd mellan buren och locket med enorm smärta i bakhuvudet! Skaftet hade glidit undan och jag fick locket i bakhuvudet med full kraft. Blev alldeles vimmelkantig och fick sätta mig ner. Tjejerna var här och skulle rida lektion så det var bara att bita ihop och traska ut trots kraftig yrsel och illamående. Tog några snedsteg men tänkte att det snart skulle ge sig. Först ut var Smilla och Sissi och dom övade galoppfattningar och kämpade och fick till några riktigt fina fattningar i form. Sen var det Matte och Amirihes tur och samma procedur för dom. Matte har haft en del bekymmer med att hamna i "stolsits" när hon rider men igår satt hon som värsta Kyra Kyrklund! Och hon fick Amirihe att galoppera i form en hel långsida tack vare det! Tänk vad det betyder mycket att sitta rätt.

Min yrsel la sig inte och huvudet började kännas konstigt, som om jag la huvudet på sne, när jag hade det som vanligt...

Jag fixade iordning för kaninen och gick sen in för att äta lite och var väldigt vinglig, så jag bestämde mig för att ringa 1177. Hon sa att jag med största sannolikhet fått hjärnskakning och ville skicka mig i en ambulans till NÄL. Men jag gillar inte ambulanser så jag försökte hitta nån som kunde köra mig eftersom Morgan var tvungen att vara hemma med barnen. Ringde till slut Alex (som var förkyld) och hennes man Henrik erbjöd sig och det tog jag tacksamt emot. Gulliga honom att komma och köra mig till Trollhättan i ovädret!! Tusen tack! Hälsa honom det, tjejer eller Alex om ni läser här!

Jag blev i alla fall inlagd för övervakning men slapp undan röntgen eftersom jag ansågs vara stabil i morse. Så nu är jag hemma igen, med bultande huvudvärk och lätt illamående, men jag ska i alla fall få sova i min egen säng i natt!! Morgan har varit en klippa och hjälpt till med all hästskötsel och ikväll accepterade till och med Billy att han skulle ta in honom från hagen! Kors i taket!

Imorgon hoppas jag att Marina kommer och fotar alla hästar, ska ringa henne och checka av om en stund. Och ev kommer det en tjej och ska titta på Doris också. Så nu håller jag tummarna för att inte alla vackra löv blåser av i natt! Jag har spanat in flera ställen där jag tänkte vi skulle fota nämligen. Och naturligtvis vill vi att väderleksrapporten stämmer så att det är soligt och fint imorgon eftermiddag!

 

131021

Idag har det varit riktigt höstrusk, regn och kallt! Burr! Men sen sist så har det hänt en del. Marina och jag (fick mycket god hjälp av Mathilda och Smilla också!) fotade stona och Magic i den vackra höstsolen. Det blev över 500bilder så jag har inte hunnit kolla igenom alla ännu men här är några som jag valt ut och klippt till lite. Kommer mer text efter bildserien...

Helgen som gick fyllde vi upp med massor som vanligt. På lördag förmiddag kom Lisa Johansson hit och höll en lektion för mig och Puccini i Centrerad Ridning. MYCKET givande och lärorikt!! Nu ska vi öva ett tag och sen kör vi mer lektioner! Tjejerna var här och red och borstade hästar. Jag fixade med hagar och lagade staket. På söndag förmiddag kom vår nya inackordering. Nämligen Martinas uppfödning, den söta svarta arabhingsten Jasper som nu hunnit bli 2 år. Min "gamla" ridhjälp-tjej Maria Hertzberg har köpt honom, och ville ha honom här hos oss på lösdriften. Vi släppte ihop honom med Danny i regnet och dom fick lära känna varandra i en av sommarhagarna. Dom fann varandra med en gång och mätte sig med varandra på ett tyst och lekfullt sätt. Och en del kapplöpning... Sen stod dom och betade med huvudena tätt ihop. Efter ett par timmar släppte vi över dom på lösdriften och Danny vaktade "sin" nya kompis och vallade bort honom från både Puccini på ena sidan och Billy på den andra sidan. Här är lite bilder på grabbarna när dom busade i hagen! Vi önskar både Maria och Jasper välkomna till vårt gäng!

Igår skickade jag in anmälan till årets sista utställning. Nu hoppas jag verkligen att vi kommer iväg den här gången! Det är Ice som ska visas och Linus ska delta i sin första ridtävling! En s k Lead rain en engelsk ridklass med skritt och trav. Han ska naturligtvis rida på sin häst, Missy. Kan bli ett lite omaka par men vad gör väl det om man älskar varandra?

En liten höstig solnedgångsbild också...

 

131027

Och nu är det officiellt vinter eftersom vi ställde om klockan i natt till Vintertid, eller? Vädret tror dock fortfarande på höst för här har varit ett sjuhelsikes väder idag! Blåsigt och regnigt, och jag som tänkt att jag äntligen skulle ha tid att provrida min nya sadel! Men icke, för min "stora tuffa" arabhingst är lite fjantig när det gäller regn... Han måste tvångsmässigt stå med rumpan åt vinden och huvudet mellan framknäna så det blir liiiite ensidigt att rida i regn. Oftast är det också väldigt svårt att flytta fötterna om det kommer blött uppifrån. När jag tog in honom från hagen i eftermiddags så kunde han nästan inte gå in för det innebar att han var tvungen att vända ansiktet mot vinden/regnet! Han försökte men vände igen och gnäggade förtvivlat när jag försökte övertala honom att komma ut genom grinden. Till slut insåg han att han skulle få komma in och att det var ett bättre alternativ även om det skvätte lite blött i ansiktet några meter.

 

Så vi har försökt hålla oss på insidan så mycket det går idag. Jag och barnen bestämde oss för att vara lite husliga. Fick en älgstek av jaktlaget som arrenderar jakträtten på vår mark (dom har dock inte rätt att skjuta här, bara driva över vår skog) och den åkte i en gryta tillsammans med en massa gottigheter. Medan den kokade gjorde vi chokladbollar och äppelpaj. Så nu är det färdigbakat för ett tag framöver... Inte riktigt min grej men man får ju ställa upp för kidsens skull emellanåt.

  

Senare på eftermiddagen var hela familjen ute i ösregnet och fixade i ordning ett nytt tillfälligt staket på stonas lösdrift för imorgon ska grävmaskinen göra ett försöka att gräva ner den nya tanken och göra en markbädd där. Dom började gräva i torsdags och vår trädgård på framsidan ser ut som ett gyttjebad...

Igår var en rar familj här ifrån Uppsala och tittade på Doris, så hon fick sig ett vinterbad och till och med luggen blev ren och vit! Jag tror dom gillade henne och Danny och det hade varit kul att få sälja henne dit. Dom verkade väldigt trevliga och snälla och har lång hästerfarenhet. Vi håller tummarna!

 

131030

Konstigt väder idag! Regn sen sol sen regn sen hagel sen sol sen regn osv. Alex och tjejerna kom förbi på dagen för att rida sina lektioner istället för på kvällen, skönt att ta tillvara lite dagsljus när det går! Danny var på ett riktigt bus-humör och "missförstod" mycket av det Smilla ville att han skulle göra. Tex fatta galopp när hon gjorde hörnpasseringar, rygga bara för att hon flyttade tillbaka skänklarna när hon stod still mm. Suck! Unghästar! Mathilda och Amirhie tränade på serpentiner och fick till några fina böjar.

När tjejerna var klara var det min och Puccinis tur. Äntligen fick jag prova att rida i min nya bomlösa sadel! Den är ljuvlig att sitta i men det är lite annorlunda sätt att rida på så träningsvärken lär väl komma som på beställning... Puccini var lite orolig att jag skulle åka av när vi skulle galoppera, han tyckte först att det inte alls var nån bra ide och betedde sig precis som han brukar göra om jag inte spänt sadel-gjorden ordentligt. Men efter lite övertalning gick han med på det och märkte att både jag och sadel satt kvar och sen gick det bara fint, tills det började regna. Då kryper han ihop, vänder rumpan mot regnet och vill helst ha huvudet mellan framknäna. Inte blev det bättre av att det började hagla heller. Lika bra att ge upp och gå in innan vi var genomblöta båda två.

Efter lunch var det dom två andra fuxflickornas tur att träna lite. Longering stod på schemat. Den lille svarta raringen fick också följa med och springa när mamma tränade. Sen mockning av Lilla lösdriften och skyffla undan det värsta på Stora lösdriften så gott det gick eftersom det är kört med grävmaskin där också så går det inte riktigt att göra som vanligt. En tillfällig lösning tills imorgon, då ska Mr Traktor få hjälpa till.

 

131031

 

Cool siffra i datumet idag! Vädret har varit växlande regn, sol och blåst. Hovslagar- Dick kom hit i förmiddags för att verka Maggie och fixa till en hålvägg på hennes ena fram samt verka och snygga till Magics hov där han hade hovbölden för några veckor sen. Hålet där den sprack hade vuxit ner nu och blivit en ful grop på undersidan där det fastnar sten och grus hela tiden. Maggie var snäll och det gick snabb att verka henne. Sen var det Magic´s tur. Han tyckte inte det var någon bra ide för det gjorde ont när Dick var i hoven och rotade och klippte, vilket gjorde att han hoppade runt och skuttade alldeles förfärligt idag. Till slut när vi nästan precis var klara reste han sig och hoppade rakt upp och landade på utsidan av min högra fot. INTE skönt!! Jag är inte särskilt knusslig när det gäller att ha ont, har väääldigt hög smärttröskel men det här fick till och med mig att kippa efter andan en lång stund. Blev till och med illamående.. Slet av mig både sko och strumpa i panik. Stackars hovslagern fick sen en underlig sida av mig idag, ståendes på ett ben med det skadade benet lyft högt upp bakom rumpan, typ som en tupp och flämtar. När han tycker jag ska sätta mig ner blir mitt svar; nej jag måste andas. Logiskt?! Då försökte han säga att jag borde spola foten i kallt vatten för den började svullna ordentligt. Men då svarar Linda; nej inte vatten! Blue lotion! Mycket bättre, står i hyllan! Så min rare hovis hämtar Blue lotion och smörjer in min fot och underbenet i en rejäl klick och det har ganska snabbt effekt och jag blir ganska normal igen. Men blir fnissig. En underlig rektion men jag tror jag fnissar av smärta där andra gråter av smärta... Men jag kan i alla fall sätta mig ner en stund. Så Dick passar på att hjälpa mig att släppa ut hästarna igen och sen vågar jag prova min fot. Gick ganska bra att röra den och stå på den. Men har väldigt ont i hälen. Knallade in själv (trots att jag blev erbjuden att sitta på hovslagarens rygg!!) barfota i leran. Snyggt! Nu när jag skriver är klockan ca 21.30 och min fot är inte så snygg. Svullen, blå och inte jätteskön att använda. Suck! Blir väl till att besöka farbror doktorn imorgon...

Som tur är också, så har jag supergulliga häst-hjälpredor (Alex, Matte och Smilla) som kom hit akut och hjälpte mig fixa i stallet (fast jag mockade boxarna själv i alla fall..) och ta in hästarna. Och hjälpte hovis som kom tillbaka på kvällen för att fixa den sista hoven. (Dannys som det gått ur en bit ur) Ja, ja alltid är det nåt men jag klagar inte, det kunde varit värre! :)