November 2013

 

131129

Burr! Snöblandat regn tillhör INTE favoriterna..... Vädret slog om i tisdags från -8 på morgonen till +8 på kvällen.

Men det passade mig ganska bra för jag red lektion för Lisa Johansson i Centrerad ridning på kvällen. Det var superkul och det är så himla givande!! Träningsvärken satt som en smäck dagen efter, fast i magmusklerna och inte på huvudet....

 

I onsdags var det tjejernas tur att rida lektion och dom önskade sig balansövningar och konster, så Amirihe fick vara cirkushäst och jag höll i linan så fick tjejerna ( och Alex en sväng) öva konster på hennes rygg. Först med sadel var och en för sig, och sen båda två samtidigt utan sadel. Baklänges och framlänges och klättra runt varandra utan att glida av. Duktiga var dom och satt kvar oavsett övning. Och duktiga tålmodiga Amirihe som snällt lät sig klängas på! 

 

Maria tog ut Puccini på en reunion-ridtur (Maria hjälpte mig att rida Puccini när jag precis hade köpt honom 2006) i måndags och det gick fint till och med när dom mötte två älgar på vägen hem! Puccini stannade och tittade på dom och knallade sen lugnt vidare. Dom har varit ute en sväng idag också men jag har inte pratat med henne efteråt men jag antar att det gått bra eftersom jag inte hört nåt.

 

Morgan tog lilla grävar´n och tömde lilla lösdriftens ligghall igår så nu är det bara Puccinis hage kvar, och den ska grävas ur imorgon. Skönt med storstädning!

 

På söndag skall vi ha julstädning i stallet och julpynta, tjejerna och kanske Alex kommer och kanske Maria också. Vi ska greja och grilla korv och efteråt skall i alla fall jag och barnen åka på bio. Blir nog en riktigt trevlig 1:a advent!

 

131124

Kallt, kallt, kallt!! Man är inte riktigt van ännu och reagerar på -2 som om det vore -20.... Men det är i alla fall fruset och hårt och fint i backen, hoppas alla fästingar fryser ihjäl nu!

Denna helgen har det gått troll i våra maskiner. Vi hyrde Morgans jobbs minigrävare för att gräva i Puccinis hage och för att gräva ur bädden helt och hållet i ligghallen i Stora lösdriften. Naturligtvis så funkade inte den när Morgan försökte starta den på lördagmorgon. En massa meck men inget hjälpte. Så det blev inget grävande inte.

Då byter Morgan till vinterdäck istället och passar på att byta bromsolja på Golfen medans hjulen ändå är av. Då går huvudcylindern för bromsarna sönder... Och jag skulle haft Golfen hela veckan för Passaten ska in på omlackering (kom rost förra året som lackades om på garantin och den lacken släpper nu, bra jobb då??) och det är sådär-kul att köra utan bromsar. Så det blev till att låna en annan bil så länge tills den nya cylindern kommer.

Men för att hålla planen litegrann så bestämde vi oss för att mocka ligghallen för hand och med hjälp av traktorn. Sagt och gjort, grävmaskinen vägrade starta även söndagmorgon, så på med arbetshandskarna bara och fram med grep och skyffel! Jag tog lilla lösdriften först medans Morgan satte på snökedjorna på traktorn. Tjejerna kom vid 11-tiden till barnens stora förtjusning, och grejade med Sissi och Amirhie och red en bus-tur i skogen där det inte var halt.

Jag och Morgan slet med ligghallen och lyckades (mest Morgan faktiskt..) tömma halva hallen på 1,5 timme. Michael kom och hjälpte till en stund också. Under tiden hade tjejerna ridit klart och jag hjälpte grabbarna upp på hästarna så tog tjejerna med sig dom på en liten tur.

Sen var det lunch och när Morgan gick ut igen ville grävar`n plötsligt vara med! Den startade och gick som en klocka så Morgan kunde mocka klart allt själv. Så nu ska jag bara gå ut och sopa bort det sista och strö fullt med ny fin halm! Ska bli så härligt!

 

P.S Nu är jag klar så här mysigt blev det, Doris och efter bilden togs, Aliyyah myste och käkade halm när jag gick in! D.S

 

131121

Första snön kom idag! Jippiee!! Men naturligtvis så la den sig inte mer än fläckvis, det är för varmt på marken ännu. Var frost igår men sen blev det nollgradigt innan det började snöa. Men det var i alla fall härligt att titta ut och se stora snöflingor singla ner från den grå himlen.

Jag har blivit smittad av elever i skolan och har varit hemma med halsont, feber och förkylning måndag och tisdag, provade att jobba igår men det medförde att jag kraschade ordentligt i natt. fick åka till vårdcentralen och där konstaterade man virusinfektion i halsen och bihåleinflammation. Kul... Not! Sovit hela dagen. Men nu har jag tagit nasonex i näsan och ipren imagen så jag hoppas huvudvärken ska släppa innan det är läggdags.

 

Tur att jag har min underbara stall-tjejer, Smilla och Mathilda (och deras mormor idag) och käre Morgan som hjälp idag. Tjejerna och mormor har fixat hela stallet idag, ridit Amirhie och Sissi, borstat Maggie, Aliyyah och Missy och lagt på dom täcken igen. Morgan har mockat Stora lösdriften och burit ut hö till alla grabbarnas hagar, matat hönorna också. Jag lyckades att stappla mig ut och ta in Puccini, Billy och Magic och fick borstat lite på Magic bara för rutinens skull.

 

Lille Ice flyttade hemifrån i lördags! Vi saknar honom den lille vite tussen... Men han har det bra hos sin nya "mamma" Aenke. Aenke är att Friesersto. Så det så ganska roligt ut när vi släppte ihop dom, en lite vit och en stor svart, har lite bilder i telefonen som jag ska lägga upp här när jag orkar flytta dom till datorn. Aenke är ett s k amma-sto som har vit mjölk alltid oavsett om hon har föl eller ej och detta snokade Ice rätt på såklart. Först sa hon ifrån men det dröjde inte länge förrän hon lät honom dia!

Först en massa spring o Ice gnäggade efter dom andra  

- Jag e liten och snäll, jag lovar!!!

- Får jag komma nära nu?

- Okej då, det verkar bara bli du och jag så vi äter väl nu tycker jag!

 

 

Igår tjuvstartade vi glögg-premiären och bjöd våra italienska veterinär-vänner Mauritzio och Isabella på riktig svensk jultradition med glögg, mandlar, russin och pepparkakor! Det tyckte dom var spännande och gott! Dom var här tillsammans med hästtandläkare Jenny som skulle dra ut vargtänderna på Jasper. Det gick fint och en gammal halvrutten mjölktand som satt kvar åkte med ut också. Mathilda var här ock hjälpte till och passade på att rykta Danny fin också.

 

Till helgen ska vi gräva grävmaskin! Denna gången ska vi ha en liten maskin och tömma ligghallen i Stora lösdriften på bädden och gräva i ordning Puccinis vinterhage så den inte är så lerig längre. Har väntat länge så det ska bli så skönt att få det gjort, hoppas nu jag blir bättre innan dess! För jag vill köra grävmaskin, det är så kul!

 

131115

Mulet, grått, rått..... usch! November visar upp sitt rätta jag... Hörs det att november är min sämsta månad? Den är verkligen helt meningslös. Inget kul med den månaden. Bara nån form av mörk paus i naturen. Inga vackra löv kvar som finns i oktober, bara kala blöta trädstammar, blöt mörk gegga på marken, blöta mörka moln på himlen, blöta mörka geggiga häst-ben och hästar... En väntan på december med adventsljusstakar i fönstren, ljusslingor i buskar och träd, förhoppningsvis snö eller i alla fall vit frost på marken och i skogen, och vita strumpor igen på häst-benen! Men det är bara att bita ihop och ha tålamod och hålla tummarna för en tidig vinter i år igen.

 

Foten är bättre och sen i måndags har jag gått helt utan kryckor och i torsdags kunde jag sätta på mig andra skor än Converse! Himla bra för det blev lite kallt om tårna...

 

Vi har under veckan gjort vårt bästa för att hålla oss sysselsatta med roliga saker. Tisdagkväll så löshoppade jag och Maria alla hästarna inkl fölen. Denna gång var det studs-hoppning på träningsschemat. Alla var duktiga och lille Ice hoppade nog högst av alla trots att bommarna låg på ca 40 cm. Han trodde absolut att han var på Scandinavium och tog i för kung och fosterland, flög över som om han hoppade 1 m istället för knähöjd! Vad ska bli av denne studsboll månne?!

Billy var för rolig, han trodde han var en hund på agility-banan. Först hoppade han själv några varv men sen tyckte han nog att jag behövde röra på dö-köttet för han vallade iväg mig och vägra de göra nånting om jag inte sprang före!

 

Onsdagkväll var det dags för tjejernas lektioner. Vi byggde en bana på en stor 8-volt med två hinder och cavalettibommar. Smilla och Danny började. Danny testade en stund med Smilla var duktig och sa ifrån så han slutade snart. Däremot var han inte så himla hopp-sugen. Kanske lite träningsvärk från kvällen innan?  Det slutade med att jag fick springa före hela banan och han bakom, då gick det bra minsann. Jag fick sitta upp en stund jag också för att få honom att bjuda lite över hindrena och sen kunde Smilla avsluta bra. Och då fick jag träningsvärk....

Sen var det Mathilda och Amirihes tur och där var det inga som helst problem med framåtbjudningen! Tvärtom så tror jag bromsen glömdes kvar i stallet... full fart men eftersom Amirihe är säker på foten (hon är väl arab?!) så fick dom till riktigt bra träning gällande snabba vägar och korta svängar. Dom tränade och så på att fatta rätt galopp över hindret och att byta galopp över hindret. Det gick riktigt bra flera gånger! Så nu är det dags att sikta in sig på tävling.

 

Igår blev det lösträning eller longering för alla hingstar, Danny och Jasper tränar sig själva så det är smidigt för då kan jag mocka deras lösdrift under tiden! Billy tyckte det var väldigt kul att busa med matte men så kom husse och pratade med mig och sen ville lille Billy inte bli fångad. Blev nog lite stött över att jag inte fokuserade på bara honom hela tiden. Men till slut förlät han mig så vi kunde gå in innan vi blev helt genomblöta.  

 

Förresten så fick vi en ny tupp i måndags, en blå dvärg cochin jättefin! Han fann sig direkt i det nya gänget och blev accepterad. Så vi får väl se om han kan tillverka några söta blå kycklingar åt oss till våren!

 

131104

November började som en riktig höst månad med konstigt väder i fredags sol-regn-hagel-sol, fint i lördags och regn och storm söndag och idag mulet och kallt. Jag blev tvungen att åka med min trasiga fot till akuten på fredag morgon. Läkarna kunde konstatera efter röntgen att det inte var några skelettskador men däremot är två ledband trasiga. 3-4 veckor innan det är läkt. Suck! Kryckor också.... Men det hindrade inte mig och barnen från att åka till Lerum på unghästutställning med Ice i lördags. Hans allra första! Och han skötte sig galant. Som tur var åkte Maria och Thea med oss som handler och hästskötare. Anna och Elias var också med och hade med sig Cubus och Sorella. Maria fick debutera som welsh-handler och hon var jätteduktig!

Det var en lyckad dag. Ice fick 38p och silver och blev klassvinnare. Han fick bara 7 på huvud för att domaren tyckte han hade för extremt huvud med för konkav nosrygg för hennes smak. Tackar sa jag! Precis vad vi vill ha! Mini-araber... Billy kan vara stolt pappa för Sorella blev också klassvinnare med 40p!

 

 

Ikväll fick jag hjälp av Maria H (som äger Jasper) och vi löshoppade Puccini, Danny & Jasper, Aliyyah, Doris och Missy. Haltandes runt i paddocken.... Utan kryckor. Intelligent? Not! Nu har jag ont i foten....