Om du bestämt dig för att använda någon av våra hingstar till ditt/dina ston går det till på följande sätt:

- Kontakta oss via mail eller telefon så bokar vi ett ungefärligt datum då ni ska komma.

 

- Studera ditt sto, hur hon beter sig strax innan brunst och under brunst. Se hur hon gör mot andra hästar, hur länge hon visar brunst och gärna hur många dagar det går mellan hennes brunster.

 

- Se till att hon är vid gott hull i god tid innan du tänkt skicka henne på betäckning. Ett sto med lite övervikt har mycket större chans att bli dräktig än om hon är mager eller hårt tränad.

 

- Ditt sto skall vara försäkrat, fullt frisk, vaccinerat och avmaskat när hon kommer till oss.

 

- Hon skall vara oskodd bak.

 

- En kopia på registreringsbevis/pass skall tas med när ni anländer.

 

- Det kan vara bra att komma ganska tidigt på våren i fall hon inte skulle ta sig med en gång, så har man möjligheter att betäcka om vid fler tillfällen.

 

Ett avtal gällande betäckning kommer att skickas till innan det är dags att komma, läs noga och fråga om det är något ni tycker är oklart. Fyll kontraktet så att det är färdigt för underskrift när ni anländer med Ert sto.

 

Ert sto kommer att gå på bete ihop med de andra stona i direkt närhet av hingsten. Vi betäcker varannan dag tills hon går ur brunst. Efter det kan hon åka hem, eller ev. stanna kvar till 16:de dygnet efter sista betäckningen. Om hon är kvar och inte gått i brunst då, kontrolleras hon av veterinär med ultraljud, här hos oss.

Hon bör i vilket fall som helst kollas av veterinär vid 16:de dygnet för att veta om hon skall betäckas om eller inte.  Ibland uteblir nämligen brunsten efter betäckning även om stoet inte är dräktigt, därför bör man undersöka henne.

 

En del äldre ston (>10 år) som inte haft föl på länge eller aldrig haft föl, kan ha bakterier i livmodern och då kan inte ett befruktat ägg fästa vid livmoderväggen. Stoet har oftast inga besvär av detta så det är väldigt svårt att upptäcka. Om stoet inte skulle ta sig vid upprepade betäckningar bör man låta skölja henne och ta bakterieprov. Vid bakterieförekomst behandlas hon då i 6-7 dagar och kan betäckas om igen vid nästa brunst.

Denna undersökning kan göras här hos oss med vår veterinär antingen i förebyggande syfte innan betäckning, eller när vi provat några språng utan att hon tagit sig.

 

Vi betäcker naturligt, vid betäckningsbom. En person håller stoet i grimskaft intill bommen och hingsten hålls i lina. Vi använder aldrig språnglinor.

 

Stoet förses med svans-skydd innan betäckning och får umgås en stund med hingsten över en boxdörr, så att han kan charma henne så att hon gör sig redo. Sen leds stoet ut till bommen och så kommer hingsten efter.

 

Om hon inte skulle ta sig första gången får ni komma tillbaka nästa brunst igen och så gör vi om processen. Det går även bra att ha kvar stoet hos oss tills hon är konstaterat dräktig vid 16:de dygnet efter sista betäckningen.

 

Priser:

 

Uppstallning:  80kr + moms per dygn exklusive ev. kraftfoder

 

Språngavgift:  Se under "Hingstar" priset för respektive hingst

 

Betäckningsavgift: Se under "Hingstar"

 

Fölavgift efter 90 dagars konstaterad dräktighet:  Se under "hingstar"